Gagnefs Spelmanslag

Spelmanslaget har idag sin givna plats i Gagnefs kulturliv. Laget bildades 1950. Vi spelmän brukar säga att ingen händelse av betydelse går av stapeln utan att spelmännen finns med och förgyller tillställningen. Förutom de officiella engagemangen är många av lagets medlemmar anlitade att spela på vigslar och andra privata fester. Glädjande många vill att de gamla och nyare brudmarscherna beledsagar in och ut ur kyrkan. Under många år har laget spelat upp till dans under Musik vid Siljan och en trogen skara av dansanta kommer år efter år för att dansa till vår musik. Endast vår blygsamhet avhåller från att återge de superlativer som kommer oss till del.

Att vara med i Gagnefs Spelmanslag innebär att vara med i ett mycket gott kamratskap där alla är med efter sin förmåga och kunnande. Vi brukar säga att "var fågel sjunger efter sin näbb". De aktivas åldrar spänner idag mellan 20 och 86! Att bli medlem är väldigt enkelt. Inte ens en medlemsavgift lägger hinder i vägen. En vilja och glädje att i grupp framföra de gamla låtarna är grunden vi står på. Naturligtvis vinlägger vi oss om att framföra våra polskor, kringellekar, skänklåtar och brudmarscher med den schwung och spelmansmässighet som kännetecknar den dalska folkmusiken.

Om du tycker det verkar lockande att delta i vår gemenskap och lära de gamla låtarna är du välkommen att vara med. Alldeles särskilt välkomna är ungdomar att vara med. De instrument som "platsar" i vårt sammanhang är fiol, altfiol, klarinett och nyckelharpa. När vi spelar dansmusik har dragspel, gitarr och bas sina givna platser i laget.

Ta kontakt med någon av dessa spelmän 072-7210646
Rolf Höckerlind, spelledare 070-3220349

 
Laget